Zboží odesíláme každé pondělí

Pokud uskutečníte objednávku do neděle 12:00, odešleme zboží další den. Při volbě bankovním převodem / kartou zboží odešleme následující pondělí po obdržení platby.

Jak vybrat auto pro nového řidiče: Co je důležité

Výběr prvního auta je pro nového řidiče jedním z nejdůležitějších rozhodnutí, která mohou mít dlouhodobý dopad na jeho zkušenost s řízením. Tento proces není jen o estetickém výběru; je to komplexní úkol, který zahrnuje řadu faktorů od bezpečnosti a pohodlí až po ekonomickou efektivitu. V tomto článku se podrobně zaměříme na všechny klíčové aspekty, které by měly být zváženy při výběru prvního auta. Kromě toho se podíváme na některé doplňky, které mohou novému řidiči pomoci v jeho každodenním životě na silnici.

happy-man-holding-car-key-royalty-free-image-1585169258

Bezpečnost na prvním místě

Aktivní a pasivní bezpečnostní prvky

Bezpečnost je nepochybně jedním z nejdůležitějších faktorů při výběru nového auta. Moderní automobily jsou vybaveny širokou škálou bezpečnostních funkcí, které zahrnují jak aktivní, tak pasivní prvky. Aktivní bezpečnostní prvky jako jsou anti-blokovací brzdový systém (ABS) a elektronický stabilizační program (ESP) pomáhají řidiči lépe ovládat auto v kritických situacích. Pasivní prvky, jako jsou airbagy a pevná karoserie, chrání řidiče a cestující v případě kolize.

Nastavitelné zpětné zrcátko pro mrtvý úhel

Jedním z doplňků, který by měl být zvážen, je nastavitelné zpětné zrcátko pro mrtvý úhel a parkování. Tento doplněk je ideální pro nové řidiče, kteří si nejsou jisti ve svých dovednostech a chtějí minimalizovat riziko nehod. Zrcátko vám umožní mít lepší přehled o dění kolem vozu a sníží mrtvé úhly, což je klíčové pro bezpečnou jízdu.

Pohodlí a praktičnost

Vnitřní prostor a ergonomie

Pohodlí je další klíčový faktor, který by měl být zvážen při výběru auta. Vnitřní prostor a ergonomie jsou často přehlíženy, ale mají velký vliv na celkový zážitek z jízdy. Pohodlná sedadla s dostatečnou oporou, snadný přístup k ovládacím prvkům a dostatečný prostor pro nohy a hlavu jsou některé z věcí, které by měly být zváženy.

Doplňky pro zvýšení pohodlí

  • Nápojový držák do loketní opěrky: Tento doplněk za 250 Kč je ideální pro ty, kteří tráví hodně času v autě a potřebují mít svůj nápoj vždy po ruce. Nápojový držák je snadno připevnitelný k loketní opěrce a umožňuje vám mít nápoj v bezpečné a snadno dostupné pozici.

  • Sedadlové držáky (2 ks): Za 150 Kč můžete získat dva sedadlové držáky, které vám pomohou udržet věci v autě organizované. Tyto držáky jsou ideální pro ukládání drobných předmětů, jako jsou například klíče, mobilní telefony nebo doklady, a pomáhají udržet vnitřní prostor auta čistý a organizovaný.

  • Bluetooth AUX adaptér do autorádia: Pokud máte starší model auta, který není vybaven moderním autorádiem s Bluetooth, tento adaptér za 199 Kč je ideální řešení. Umožňuje vám přehrávat hudbu z vašeho mobilního telefonu přes autorádio a zároveň slouží jako hands-free zařízení.

Spotřeba paliva a ekologie

Spotřeba paliva je důležitá nejen z ekonomického hlediska, ale také z hlediska dopadu na životní prostředí. Menší auta s nižší spotřebou jsou často lepší volbou pro nové řidiče, protože jsou snadnější na ovládání a mají menší dopad na životní prostředí. V dnešní době, kdy je ekologie stále důležitějším tématem, je dobré zvážit i tento aspekt.

Náklady na provoz a pojištění

Náklady na provoz auta nejsou zanedbatelné a mohou se rychle sečíst. Kromě paliva je třeba počítat i s náklady na pojištění, které mohou být pro nové řidiče vyšší. Je dobré porovnat nabídky různých pojišťoven a zjistit, jaké slevy můžete získat. Některé pojišťovny nabízejí slevy za bezpečnou jízdu nebo za používání bezpečnostních doplňků, což je další důvod, proč byste měli zvážit nákup doplňků jako je nastavitelné zpětné zrcátko pro mrtvý úhel.

Jak správně udržovat auto: Prevence je lepší než léčba

Jedním z aspektů, který je často přehlížen, je pravidelná údržba a péče o auto. I když máte auto s vysokým standardem bezpečnosti a pohodlí, je důležité věnovat pozornost jeho udržbání, aby vám sloužilo co nejdéle. Pravidelné kontroly a údržba mohou předcházet vážným problémům a v dlouhodobém horizontu vám ušetří peníze.

Tabulka s klíčovými údaji pro údržbu auta

Položka údržby Doporučená frekvence Průměrná cena (Kč) Důležitost
Výměna oleje Každých 10 000 km 1 200 - 2 500 Vysoká
Kontrola brzd Každých 15 000 km 800 - 1 500 Vysoká
Výměna pneumatik Každé 2 roky 3 000 - 6 000 Střední
Kontrola světel Každých 6 měsíců 200 - 500 Nízká
Kontrola klimatizace Každý rok 1 000 - 2 000 Střední

 

Tato tabulka je pouze orientační a ceny se mohou lišit v závislosti na značce a modelu auta, stejně jako na servisu, který vyberete. Nicméně, je dobré mít představu o tom, co vás čeká, a plánovat svůj rozpočet na údržbu auta.